Français


Ons verhaal

cross

 

zumy

 

Mijn ouders hebben me steeds verteld dat ik kon paardrijden nog voor ik kon lopen. Toch heeft het 37 jaar geduurd vooraleer ik mijn eerste paard kocht. Toen heb ik mijn stalen ros geruild voor een arabiertje, Zumoroud (Zumi), m'n eerste endurancepaard. De jaren daarvoor heb ik enduro met de moto gereden, maar na 10 jaar had ik genoeg botten gebroken en hield ik het voor bekeken.

Het leek me wel wat om dit met het paard te doen dus startte ik in 1990 te Theux met m'n eerste enduranceavontuur op Zumi. Zumi is een merrie van 146 cm met hoofdzakelijk Egyptisch bloed (2 maal Kaisoon als grootvader).

We brachten ons eerste avontuur tot een mooi geslaagd resultaat en ik had het " virus" te pakken. Stilaan liepen we de hogere klasses met als laatste wedstrijd en hoogtepunt: l'Ardennaise (Belgisch Kampioenschap) een mooie 5de plaats, te weten dat ik als ruiter, die 130 km doodziek geweest ben.

In totaal liep dit paard 4 initiaties, 12 Q, 4 Klasse 1 en 3 Klasse 2, 1436 km. 1994 was het topjaar, toen won ze de Flanders trofee, won de BLDR challenge (toen enige club in België) en eindigde 2e in de BAPS challenge (ook toen slechts 1 challenge). Ze was toen al een tijd verkocht terwijl ik ze nog mocht rijden. Ondertussen was ik met een nieuw paardje begonnen "Loukoum" die tot op heden nog steeds aktief is in de endurance.

Op 4 jarige leeftijd liep ze haar eerste wedstrijd te Moresnet (1993). Samen liepen we 2752 geslaagde km. 12 initiaties, 10Q2 , 14 Klasses 1, 12 Klasses 2 en 4 Klasses 3. In de Klasse 3 behaalden we slechts 1 maal de finisch: Aarau (Zwitserland) 2keer 100 km en een mooie 8e plaats op 34 starters. Dit was ook het topjaar (1998) voor Loukoum.


Zij is het " kakkenestje" van onze paardenfamilie. Zij eet op de wedstrijden alleen maar uit mijn hand en steeds moet ik in de buurt zijn. Ondertussen kent zij het endurancegebeuren als haar broekzak en weet al heel snel wat haar te doen staat.

 

Zij zal zich ook steeds meten met andere paarden op wedstrijd en voelt welk paard ze aankan en welk niet. In 1998 liep ze 644 km, won de BAPS challenge, Beker van België Klasse 1 en Klasse 2.

Met Fhido, een egyptische hengst startte ik in 1995 te Oud Heverlee. Hij werd eind 1999 verkocht aan Miet Martens die hem ervoor ook meestal uitbracht op de wedstrijd.
1x Initiatie, 12x Q, 5x Klasses 1 en 3x Klasses 2 , 21 wedstrijden waarvan 7 gereden door Miet, 1134 geslaagde km.

 

loukoum           sabine

In 1998 had ik Heidi, mijn paardekinesiste en ondertussen mijn vrouw, leren kennen. Zij startte met Sabine in maart 99, haar eerste Q1.

SabineVG is een geval apart. Ik kocht haar in 1998 als 8 jarige merrie die nog nooit een zadel van ver of dichtbij gezien had. "Te gek": zei de vorige eigenaar en we moeten toegeven, ze is het nog steeds.

Sabine, duidelijk de grootste lieveling van Heidi, loopt haar eerste jaar 11 wedstrijden steeds tussen de 11 à 12 km/h.

Ik reed haar op 29-08 in Arnhem 80km. Omdat ze zo zot was en niet van ophouden met sleuren wist besloten we ze te starten in Duitsland, Nord- Saar CEI 124 km.

Ook hier was er geen huis mee te houden en op 90km liep ze nog top 5, maaaaar toen vond ze zichzelf en kwam het mannetje met de hamer tegen dat besloot om op een mooie 10e plaats te eindigen (11,84 km/h). Als eerste jaar was dit dé Max en door deze prestaties won ze de BAPS schallenge 1999.

In 2000 loopt ze 5 wedstrijden: 3 Klasses 1, de 160 km in Ermelo 5e plaats tegen 13.66 km/h en 130km Calais 9e plaats tegen 12.04km/h.

Al deze prestaties gingen niet onopgemerkt voorbij en we werden uitgenodigd op de U.A.E. World Cup 130km. Een uitnodiging waar we fier op waren en ons paardje ook dankbaar voor zijn dat we daar 4 onvergetelijke weken mochten doorbrengen.Maar zoals op elke wedstrijd leerden we hier ook weer bij.

Sabine loopt goed mee maar trekt reeds voor de eerste vet haar mond stuk.We mochten alleen met een hakkemoor verder rijden en toen was ze natuurlijk niet méér te stoppen dus out op de 2e vet. Wat bleek nu: die hakkemoor had zo fel op haar neus gedrukt waardoor het bloed afgeloten was en het tandvlees paars zag, maar na 10 minuten werd ze terug gezond en wel verklaard.

We besloten om eind juli met haar de 120 km van Clervaux te rijden. Heidi was de 8ste maand van haar zwangerschap ingegaan en we besloten dat dit de laatste wedstrijd voor de bevalling zou zijn. 1 Week voor de wedstrijd moest Heidi verplicht platliggen. Ik had helemaal geen zin om te gaan, maar Heidi bleef aandringen, ik moest gaan.

Sabine nam de kopstart en die plaats heeft ze niet meer afgestaan. Het was 31°C warm en enkel op de VET zagen we de anderen nog. Ze won de 120 km en de Beste Conditie.
 

 
fausto  

5 Dagen nadien werd onze zoon " Fausto " geboren, het, hopelijk, jonge endurance talent . We besloten om het in Calais ook nog maar eens te wagen op 15-09. En ja hoor, ze eindigde 9e tegen 13.15 km/h

Ondertussen hebben we Amunican gekocht, een Russische arabier met Vatican als vader. Hij is 5 jaar en reed tot nu toe 9 wedstrijden, meestal bereden door Liselotte Laleman. Reed dit jaar zijn eerste Kl 1 in Tessenderlo tegen 13.95 km/h. In totaal liep hij al 374 km.

Ikzelf reed nog een 13 tal wedstrijden met paarden die niet van mij zijn. In totaal 542 km. Tot nu toe reden we met onze paarden: 7806 geslaagde kilometers waarvan ik er 6478 zelf gereden heb.

Hopelijk kunnen we dit aantal in de volgende jaren vergroten.

 

 

 
Nederlands