Français


Kinesitherapie

Sinds de laatste jaren is de kinesitherapie, ook in de paardensport, een onmisbaar element geworden. Ook onze paarden kunnen spier- en gewrichtsproblemen hebben die kinesitherapeutisch kunnen opgelost worden.

In de endurance worden van onze paarden enorme zware inspanningen verwacht. Om tot een optimale prestatie te komen moeten zowel paard als ruiter in een zeer goede conditie verkeren. Deze conditie wordt verkregen door een goede regelmatige training.

Trainen is slechts effectief als de spieren, pezen, banden en gewrichten gezond functioneren en dit blijven.

Een atleet kan bij de kleinste pijngewaarwording om hulp vragen. Een paard kan het helaas niet zeggen en zal de pijn vermijden door te compenseren. In dat geval kan een kinesitherapeut voor paarden helpen.

Een paard beweegt doordat de spieren beurtelings aanspannen en ontspannen. Als er dan pijnpunten in de spieren zijn, verstoren zij deze werking en krijgen we geen optimale beweging. Aangezien de spieren aan elkaar vasthangen en overlappen in verschillende lagen kan dit invloed hebben op het ganse lichaam. De bewegingen worden korter en onregelmatiger waardoor we een overbelasting krijgen van de banden en een slijtage van de gewrichten.

    


Spieren met pijnpunten verkeren in een voortdurende kramptoestand met als gevolg:
   • voortdurende trek op de aanhechtingsplaatsen van de pezen
   • Voortdurende asymmetrische trek op de wervelkolom

Hierdoor kunnen peesletsels en wervelblokkades optreden en ze bezorgen uw paard pijn waardoor het moeilijker beweegt en veel minder presteert.
Tijdig behandelen van pijnpunten is de boodschap!!!

Endurancepaarden krijgen het vaak zwaar te verduren. Vele factoren bepalen mee de gezondheidstoestand van het paard.
Zo is het terrein bepalend voor schouder- en nek blessures, heup- en of knieblessures maar ook de pezen van het paard kunnen letsels oplopen.Zadel, gewicht- en zit van de ruiter zijn bepalend voor de toestand van de paardenrug.
Ook de weersomstandigheden kunnen de toestand van de spieren snel veranderen.
Het gebeurt dan ook vaak dat paarden met deze letsels blijven lopen waardoor ze zich compenseren om de pijn te vermijden en dan kan de kiné vaak wonderen doen.

In samenwerking met de eigenaar en veearts wordt afhankelijk van de aandoening een keuze of combinatie gemaakt uit de volgende therapieën:

1.Massage:
De oudste methode van de kiné en misschien nog de meest efficiënte bij spierproblemen.
In de endurance kunnen we verkrampte en vermoeide spieren het beste behandelen door massage. Melkzuurophoping kunnen we voor een deel beperken door de massage.

2.Laser:
De nieuwste methode en zéér doeltreffend bij wonden, hoefproblemen en peesblessures. Ook de acupunctuurpunten kunnen met laser behandeld worden bv. Ademhalingsproblemen
Maar ook laser bij spierkramp, artrose, zwelling en zadeldrukkingen geven goede resultaten.
Persoonlijk heb ik met laser geweldige resultaten verkregen.

3. Neuromusculaire stimulatie en ultrageluid:
Neuromusculaire stimulatie kan gebruikt worden om verzwakte spieren sterker te maken, bij gekwetste zenuwen maar ook om verharde spieren losser te maken.
Ultrageluid wordt gebruikt bij ontspannen van spierkrampen en geeft een verbetering van de bloedtoevoer naar het herstellend gebied. Ontstekingsreacties verminderen het beste door ultrageluid en neuromusculaire stimulatie.

4. Oefentherapie:
Zoals rekken en stretchen van de spieren, lenig maken van de gewrichten

5. Adviezen die het herstel bevorderen
Dit was een korte samenvatting van wat de kinesitherapeut voor jouw paard kan doen. De paarden kunnen het niet zeggen maar ze zullen het op een andere manier duidelijk maken en dat kan de kinesitherapeut wel voelen.
Een goede prestatie van jouw paard, eist een goede begeleiding

Kostprijs
Vele paarden lopen reeds na 1 week behandeling al veel ruimer en zijn fitter.
De meeste paarden komen bij ons in behandeling. Ze blijven 10 tot 14 dagen en krijgen dagelijks 2x lasertherapie en 1x manuele therapie. Indien nodig worden ze ook bereden en gelongeerd. Wondes worden 3x per dag gelaserd.

Prijzen vanaf €15 per dag, dit afhankelijk van de behandeling. Stal en eten inbegrepen (excl Btw)
Behandeling aan huis: vanaf €30 (excl Btw)
     Meest voorkomende problemen :
      • Nek,-Rug en Bekkenproblemen (met of zonder manken) deze komen meestal samen voor bij 90% van de
        paarden
      • Grote wondes vaak op moeilijk behandelbare plaatsen
      • Peesletsels

 
Nederlands